Investigații cardiologice › Angioplastie coronariană
Angioplastia coronariana se realizeaza daca in urma coronarografiei s-au constatat stenoze sau obstructii coronariene.
Este o procedură de cardiologie intervențională prin care se restabilește fluxul de sânge normal la nivelul mușchiului inimii printr-o arteră coronară îngustată sau blocată.
Arterele coronare (vasele de sange care perfuzeaza muschiul cardiac) pot prezenta stenoze semnificative prin depunere de colesterol, calciu si alte grasimi, caz in care circulația sângelui este îngreunată sau chiar împiedicată complet.
Prin angioplastie, artera coronara este expandata la dimensiunea normala cu ajutorul unuia sau mai multor stenturi, dispozitive de dimensiuni mici care previn reingustarea arterei si o mentin permeabila. Implantul de stent coronarian este o procedura minim invaziva care nu implica anestezie generala sau taieturi. Intreaga interventie se realizeaza printr-un cateter subtire ce este introdus de obicei prin artera de la încheietura mâinii, cu anestezie locală. Avantajul acestei tehnici: recuperare rapida si reluarea activitatilor uzuale în doar câteva zile.
In prezent, angioplastia coronariana cu stent este principala metoda de revascularizare coronariana, cu o rata de succes mai mare de 95%, cu efect de durata si risc scazut de complicatii. Pentru cei mai multi pacienti cu cardiopatie ischemica, angioplastia cu stent are un impact pozitiv asupra calitatii si duratei vietii si este o metoda de tratament salvatoare atunci cand este efectuata imediat dupa un infarct miocardic acut.
Pentru a înțelege mai bine tipurile de investigații și proceduri de cardiologie intervențională, accesează:
Angioplastia cu stent coronarian este o procedură nechirurgicală minim invazivă care nu implică anestezie generală sau tăieturi. Întreaga intervenție se realizează printr-un cateter subțire care este introdus pe la nivelul mâinii sau în zona inghinală. Acest lucru îi conferă angioplastiei coronariene un avantaj clar față de chirurgia cardiacă în ceea ce privește durata de spitalizare și recuperarea după procedură.
În majoritatea cazurilor stenozele coronariene pot fi dilatate cu stenturi, ceea ce implică recuperare rapidă și spitalizare redusă în comparație cu operația de bypass.
Uneori poate fi necesară implantarea mai multor stenturi, dacă există mai multe leziuni și în anumite situații poate fi necesară folosirea unor stenturi speciale.
Stentul este un dispozitiv in forma de cilindru al carui rol este de a mentine artera permeabila, astfel incat sangele sa poata circula normal, fara niciun obstacol. Stenturile sunt pre-montate pe un balon si au lungimi si diametre diferite, iar dimensiunea corecta este aleasa astfel incat sa traverseze artera si leziunea coronariana, sa pastreze forma initiala a vasului, precum si diametrul optim al acestuia pentru o perioada cat mai mare de timp.
Toate stenturile de generatie noua sunt acoperite cu un material special impregnat cu o substanta farmacologica cu efect anticoagulant, antiinflamator si antiproliferativ. Substanta se elibereaza lent in peretele arterei si impiedica procesul de cicatrizare anormala a vasului. In departamentul de angiografie din spitalul Medicover se folosesc doar stenturi farmacologic active de ultima generatie, cu risc minim de restenoza intrastent si rezultate durabile pe termen lung.
0376 44 88 69
© 2024 Dr. Radu Pretorian · medic cardiolog București. Toate drepturile rezervate.